Waarom vrezen wij de tandarts eigenlijk?

  • door

De tandarts is van jongs af aan al geen uitje waar iemand naar uit kijkt. Veel kinderen zien er tegenop om er naartoe te gaan, maar ook ouderen vinden het een grote stap. Er zijn daarom ook veel mensen die eigenlijk nooit naar de tandarts toe gaan. Hier zijn verschillende redenen voor te bedenken. Maar waarom vrezen we de tandarts nou eigenlijk echt? Onderstaande informatie geeft jou hier meer inzicht in, zodat je er wellicht nog veranderingen in kunt brengen voor de toekomst.

De kosten zorgen voor vermijden van de tandarts

Mensen gaan steeds minder vaak naar de tandarts. Waar het normaal gesproken normaal was om een of twee keer per jaar op controle te gaan, zijn er ook voldoende mensen die de tandarts vermijden. Een van de eerste redenen om de tandarts te vrezen is vanwege de kosten. In de zorgverzekering zit veel niet meer inbegrepen. Wanneer er iets mis blijkt te zijn met het gebit kom je al gauw voor veel verschillende kostenposten te staan. Dit is een reden om te vrezen voor een bezoek. Valt er iets op, dan ben je namelijk verplicht om er ook gelijk wat aan te laten doen.

De behandelingen kunnen angstaanjagend zijn

De kosten zijn echter niet de enige reden om niet naar een tandarts als PHP Tandartsen te gaan. Er zijn namelijk ook veel mensen die echt bang zijn voor de tandarts. Dit gaat voornamelijk om de behandelingen die wellicht uitgevoerd moeten worden. Boren, de verdovingsspuiten zetten en wroeten in de mond. Bij een spoed tandarts in Den Haag is daarom ook een angsttandarts beschikbaar, die erin gespecialiseerd is om angsten weg te nemen en alsnog de behandelingen uit te kunnen voeren. Zo wordt zelfs een ingrijpende behandeling eenvoudiger te doorstaan.

De preek van de tandarts

Als mensen naar de tandarts gaan, is het niet altijd een snelle controle. Er blijken namelijk altijd wel dingen mis te zijn met jouw tanden. Of het nou verkeerd poetsen is geweest of juist weer iets anders wat je niet aangepakt hebt, de tandarts gaat jou hierop aanspreken. Veel mensen zijn er bang voor om een preek te krijgen van de tandarts. Dit kan ook een reden zijn om niet meer te gaan. Tandartsen gaan daarom steeds vaker over op andere methoden om de boodschap over te brengen, zodat mensen niet het gevoel hebben dat er een preek is, maar ze wel tips krijgen om beter met hun tanden om te gaan.

Te druk

Als mensen de tandarts vrezen is het ook steeds eenvoudiger om een druk schema de schuld te geven. Een fulltimebaan combineren met de tandarts is immers niet eenvoudig. Je zal al gauw een van de bezoeken aan de praktijk overslaan en dan gaat het snel bergafwaarts. De volgende keer heb je het weer te druk en de keer daarna ook weer. Uiteindelijk moet je je af gaan vragen waarom je deze overslaat. Want is de drukte wel de echte reden of zit er meer achter?