Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind geen angst voor de tandarts ontwikkelt?

  • door

Een persoon in een lange witte jas heeft vaak een grote indruk op een kind. Dit komt doordat ouders hun kinderen willen leren dat een gezond gebit belangrijk is en dat je dit bereikt door goed te poetsen. ‘Pas maar op, als je niet goed poetst, krijg je gaatjes en moet de tandarts de boor gebruiken’. Deze dreigende tactiek kan voor een negatieve associatie met de tandarts zorgen voor een kind. Door op een paar dingen te letten tijdens een bezoek, kan een positieve associatie gecreëerd worden. Zo is de kans heel klein dat er een angst voor de tandarts ontstaat.

Voor kinderen is het van belang om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Dit komt omdat het gebit op jonge leeftijd nog erg gevoelig is. Zorg ervoor dat uw kind minimaal twee keer per dag twee minuten poetst. Er bestaan verschillende elektrische tandenborstels, zoals de Oral B Kids tandenborstel, die tandenpoetsen extra leuk maakt. Goed poetsen kan extra afspraken bij de tandarts voorkomen.

Neem een kind al zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Zo kan het kind goed wennen aan de algemene ervaring. Beloof vooraf niet dat de behandeling geen pijn doet. Ook al zou je de pijn het liefst willen voorkomen, dit heb je als ouder niet in de hand. Deze beloftes kunnen het vertrouwen van een kind schaden. Probeer tijdens de afspraak zoveel mogelijk steun te bieden. Een hand vast houden, of een aanmoediging zijn natuurlijk belangrijk. Het is wel noodzakelijk om de interactie tussen het kind en de tandarts niet te verstoren. De tandarts werkt veel met kinderen en weet heir dus ook mee om te gaan. Als de behandeling goed is verlopen, is het ook niet ongebruikelijk om het kind te belonen. Zorg er wel voor dat deze beloning naar redelijkheid is.